Gå til forsiden
Det fantastiske k?d
Dyrenes gode liv
En rigere natur
Dedikerede landm?nd

Dyrenes gode liv


Konceptet Jersey Græskalv sikrer den bedst tænkelige dyrevelfærd for såvel kalve som køer. Derfor er der også opbakning til Jersey Græskalv fra Dyrenes Beskyttelse.

Hele sommerhalvåret går dyrene på græs på et naturareal eller en græsmark, praktisk talt på samme måde som deres vilde slægtninge afgræsser sletter, prærier og savanner andre steder i verden.
Den naturlige græsvækst sørger for, at dyrene får præcis den føde, som de har brug for, og som de kan lide. Landmandens opgave er at sørge for, at dyrene altid har frisk og rent vand samt at tilse, at kalve og køer har det godt.

Kalve med ammetanter

Det gode liv begynder allerede, når kalvene fødes. Efter nogle få dage sættes den nyfødte kalv sammen med en såkaldt ammetante – det vil sige en ko, som ikke længere skal indgå i mælkeproduktionen.
På de fleste landbrug bliver disse såkaldte udsætterkøer sendt direkte til slagteriet; men når en ko i stedet bliver ammetante for et par Jersey Græskalve, får den et otium i form af en sommer på græs. Normalt får hver ammetante to kalve at tage sig af.

Lever af mælk og græs

I begyndelsen lever kalvene udelukkende af den mælk, som de dier hos koen. 6 til 8 liter drikker hver kalv om dagen.
Når dyrene kommer på græs i april, begynder kalvene så småt at æde græs, og gradvis bliver det mere og mere, så de til sidst lever stort set udelukkende af markens græs og urter.
Både Jersey Græskalvene og deres ammetanter bliver slagtet, når kalvene er mellem seks og ti måneder gamle. Da vejer kalvene imellem 150 og 300 kg (levende vægt).

Et liv for tyrekalve

Alle kalve, der kommer ind i konceptet Jersey Græskalv, er af hankøn. Deres søstre, kaldet kviekalve, har nemlig en fremtid for sig som malkekøer, så de skal ikke slagtes.
De fleste tyrekalve af jerseyracen, som ikke er så heldige at blive en Jersey Græskalv, bliver aflivet umiddelbart efter fødslen. Der er nemlig sjældent rentabelt at fede dem op til slagtning med andre koncepter for kalveproduktion.

Opbakning fra Dyrenes Beskyttelse

”I Dyrenes Beskyttelse mener vi, at projektet Jersey Græskalv er overordentligt vigtigt og er med til at udvikle økologisk produktion i den helt rigtige retning.
For det første er det virkelig god velfærd for kalvene, at de får lov til at leve af de to former for føde, som er det eneste naturlige for dem, nemlig mælk og græs.
Og for det andet er det en meget positiv udvikling, at de her kalve kan die en ko indtil de bliver så store, at de holder op af sig selv. Normalt får en økologisk kalv jo kun lov til at die i 24 timer efter fødslen, og en konventionel kalv får ikke engang den mulighed”.
Sådan siger Bent Hindrup Andersen, som er formand for Husdyrudvalget i foreningen Dyrenes Beskyttelse.

Løser etisk problem

Bent Hindrup fortsætter:
”Det er også etisk rigtigt, at jersey-tyrekalvene får et liv og bliver brugt, i stedet for at blive aflivet og kasseret straks efter fødslen. Det er almindeligt i dag, og det er et etisk problem i den del af mælkeproduktionen, der er baseret på jerseykvæg”.
Indtil udviklingen af konceptet Jersey Græskalv har det ikke kunnet betale sig for landmændene at fede kalvene op til slagtning.
Og da en malkeko skal føde en kalv en gang om året for at kunne give mælk, er tyrekalvene kommet i overskud.

Godt at få kalvene på græs

”Desuden er det godt, at kalve fra malkekvæg kommer på græs i sommerhalvåret. Det er ellers ikke tilfældet i dag, hvor næsten alt det kalvekød, man kan købe i butikkerne, kommer fra konventionel produktion, hvor dyrene står i en stald året rundt”, slutter Bent Hindrup.
 

Se film

Du kan se en 7 minutter lang film om Jersey Græskalv ved at klikke her.

Læs artikel fra Dyrevennen

Dyrenes Beskyttelses medlemsblad Dyrevennen bragte i juni 2010 en artikel om Jersey Græskalv. Du kan se artiklen (pdf-fil) ved at klikke her.

Økologisk Jersey Græskalv
Jersey Græskalv er et projekt i Økologisk Landsforening Økologisk Landsforening.

Opskrifter med Økologisk Jersey Græskalv

Her køber du Økologisk Jersey Græskalv